VIDEÓ: Agresszió a közlekedésben – Már a fenyegetéssel való félelemkeltés is büntetőjogi tényállást meríthet ki

Nap mint nap szembesülünk vele, milyen zsúfoltak a közutak: a közlekedési hírek másról sem szólnak, csak torlódásokról, lassú előrehaladásról és persze balesetekről. A több órás araszolás a nyugodt sofőrök idegeit is próbára teszi, így néha a koccanást további bajjal tetézik.

Szóváltásba, majd olykor verekedésbe bonyolódnak a felelősség kérdésének józan tisztázása helyett.

Természetesen nem könnyű higgadtnak maradni egy közlekedési baleset során.

A kellemetlen élmény, az esetleges testi sérülések és dologi károk mellett Damoklész kardjaként lebeg felettünk a rendőri intézkedés lehetősége és a biztosítóval folytatott hercehurca kilátása. Ennyi feszültség mellett sajnos könnyebben teszünk elhamarkodott kijelentéseket vagy cselekszünk meggondolatlanul.

Jobb esetben ezek enyhébb megítélésű, szabálysértési kategóriákba esnek, de sajnos akár a szigorúbb konzekvenciákkal járó büntetőjogi tényállásokat is megvalósíthatják.

A szavaknak is súlya van!

Amennyiben megmaradunk a szavak szintjén, egy-egy indokolatlanul becsmérlő kijelentés a becsületsértés szabálysértési (tehát enyhébb megítélés alá eső) alakzatát valósíthatja meg.

Ugyanakkor, ha a vita hevében az egyik fél a másikat vagy annak hozzátartozóját megfenyegeti valamilyen személy elleni, erőszakos bűncselekménnyel, hogy így keltsen félelmet, már a zaklatás büntetőjogi tényállását merítheti ki, mely akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető!

A tettlegesség

Sajnos nem ritka, hogy a felek nem elégszenek meg egymás szidalmazásával, és a konfliktus verekedésbe torkollik.

Gyakori, hogy ilyenkor az elkövetőket garázdaság miatt vonják felelősségre, melynek feltétele, hogy erőszakos, közösségellenes magatartásuk alkalmas másokban a megbotránkozás, riadalom keltésére.

A hatóság ilyen esetekben mindkét felet felelősségre vonja, nem csak azt, aki a tényleges fizikai összetűzést kezdeményezte!

hirdetés

Az alábbi videót Londonban rögzítették:

Egy komolyabb verekedés akár testi sértést is megvalósíthat, melynek jogkövetkezményei a sérülés gyógytartamától és hosszútávú hatásaitól függenek.

Míg a nyolc napon belül gyógyuló sérülés miatt két évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, nyolc napon túli gyógytartam esetén ez három évre emelkedik. Tovább súlyosbodik a büntetési tétel, ha egy rossz mozdulat (s ez nem lehetetlen) maradandó fogyatékosságot vagy súlyos egészségromlást von maga után.

Bár kétségkívül nehéz, de törekedjünk ilyen helyzetekben hidegvérünk és józan ítélőképességünk megőrzésére!

Amennyiben a baleset személyi sérülést okozott vagy a felelősség kérdésében nem sikerül dűlőre jutnunk, mindenképp kérjünk rendőri segítséget.

dr. Heinrich Renáta
Borítókép: Facebook


Megosztom:

Kövesd, hogy képben legyél!
Jogi problémája van? Segít a D.A.S.
KÉRJEN VISSZAHÍVÁST


Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.
hirdetés

Jó, ha tudod
300.000 forint pénzbüntetés és 2 évi közúti járművezetéstől eltiltás lett a jutalom
Tintásan tolta a halálos iramot a Szigeti úton, baleset lett a vége. A Pécsi Járásbíróság március 25-én – tárgyaláson kívül
Tovább...
Áthajtott rajta a busz, miután elütötte egy autó a szabálytalan gyalogost
A gyalogos a helyszínen elhunyt, az autó vezetője letöltendő börtönbüntetést kaphat. A Kecskeméti Járási Ügyészség segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának bűntette
Tovább...
Kötelező-e a megjelenés, milyen esetekben tagadhatják meg a tanúvallomás tételt?
Utóbbi időben Ügyfeleink részéről több megkeresés is érkezett büntető/szabálysértési eljárásban foganatosított tanúkihallgatás menetével kapcsolatban. Kötelező-e a megjelenés, milyen esetekben tagadhatják
Tovább...
Ha a járművet nem használod, akkor semmi következménye nem lehet annak, ha a biztosítást sem fizeted utána?
Sokan gondolják, hogy amennyiben a járművet nem használják, akkor semmi következménye nem lehet annak, ha biztosítást sem fizetnek utána. Ez
Tovább...
Egyezséggel történő kárrendezés. A biztosító elsőre elzárkózott a kifizetéstől
Ügyfelünk októberben egy parkolóban koccant egy másik autóssal, aki a felelősségét a baleseti bejelentőn, és a sürgősségi vonalunkon is elismerte.
Tovább...
A cascot nem fizetem tovább, aztán annyi. Könnyen megszívhatod!
A casco szerződés megszüntetése több ok miatt is történhet: Egy másik biztosító kedvezőbb díjszabása; a tény, hogy járművünk értéke az
Tovább...