VIDEÓ: Agresszió a közlekedésben – Már a fenyegetéssel való félelemkeltés is büntetőjogi tényállást meríthet ki

Nap mint nap szembesülünk vele, milyen zsúfoltak a közutak: a közlekedési hírek másról sem szólnak, csak torlódásokról, lassú előrehaladásról és persze balesetekről. A több órás araszolás a nyugodt sofőrök idegeit is próbára teszi, így néha a koccanást további bajjal tetézik.

Szóváltásba, majd olykor verekedésbe bonyolódnak a felelősség kérdésének józan tisztázása helyett.

Természetesen nem könnyű higgadtnak maradni egy közlekedési baleset során.

A kellemetlen élmény, az esetleges testi sérülések és dologi károk mellett Damoklész kardjaként lebeg felettünk a rendőri intézkedés lehetősége és a biztosítóval folytatott hercehurca kilátása. Ennyi feszültség mellett sajnos könnyebben teszünk elhamarkodott kijelentéseket vagy cselekszünk meggondolatlanul.

Jobb esetben ezek enyhébb megítélésű, szabálysértési kategóriákba esnek, de sajnos akár a szigorúbb konzekvenciákkal járó büntetőjogi tényállásokat is megvalósíthatják.

A szavaknak is súlya van!

Amennyiben megmaradunk a szavak szintjén, egy-egy indokolatlanul becsmérlő kijelentés a becsületsértés szabálysértési (tehát enyhébb megítélés alá eső) alakzatát valósíthatja meg.

Ugyanakkor, ha a vita hevében az egyik fél a másikat vagy annak hozzátartozóját megfenyegeti valamilyen személy elleni, erőszakos bűncselekménnyel, hogy így keltsen félelmet, már a zaklatás büntetőjogi tényállását merítheti ki, mely akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető!

A tettlegesség

Sajnos nem ritka, hogy a felek nem elégszenek meg egymás szidalmazásával, és a konfliktus verekedésbe torkollik.

Gyakori, hogy ilyenkor az elkövetőket garázdaság miatt vonják felelősségre, melynek feltétele, hogy erőszakos, közösségellenes magatartásuk alkalmas másokban a megbotránkozás, riadalom keltésére.

A hatóság ilyen esetekben mindkét felet felelősségre vonja, nem csak azt, aki a tényleges fizikai összetűzést kezdeményezte!

hirdetés

Az alábbi videót Londonban rögzítették:

Egy komolyabb verekedés akár testi sértést is megvalósíthat, melynek jogkövetkezményei a sérülés gyógytartamától és hosszútávú hatásaitól függenek.

Míg a nyolc napon belül gyógyuló sérülés miatt két évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, nyolc napon túli gyógytartam esetén ez három évre emelkedik. Tovább súlyosbodik a büntetési tétel, ha egy rossz mozdulat (s ez nem lehetetlen) maradandó fogyatékosságot vagy súlyos egészségromlást von maga után.

Bár kétségkívül nehéz, de törekedjünk ilyen helyzetekben hidegvérünk és józan ítélőképességünk megőrzésére!

Amennyiben a baleset személyi sérülést okozott vagy a felelősség kérdésében nem sikerül dűlőre jutnunk, mindenképp kérjünk rendőri segítséget.

dr. Heinrich Renáta
Borítókép: Facebook


Megosztom:

Kövesd, hogy képben legyél!
Jogi problémája van? Segít a D.A.S.
KÉRJEN VISSZAHÍVÁST


Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

hirdetés
Jó, ha tudod
VIDEÓ: Szarvast gázolt az M3-ason és nincs felelős egyelőre! EZ MOST KOMOLY??? Utánajárunk…
A bpiautosok.hu-n írtunk még róla 2019 októberében, hogy az M3-as autópályán, a bagi kihajtó közelében egy autós elgázolt egy szarvast.
Tovább...
A kátyúkár és a kártérítés esélye
Az esős, havas utak a legnagyobb vezetői gondosság mellett is fokozott balesetveszélyt hordoznak magukban, ahogyan a zord időjárás folytán utóbb
Tovább...
Elállják a kapubejárót, a ház elé parkolnak. Mit tehetsz meg és mit nem?
Sajnos nagyon gyakori probléma, hogy az ingatlan tulajdonosa más járművek miatt nem tudja megközelíteni a saját kapubejáróját. Ennek a látszólag
Tovább...
Ittasan, fék nélküli kerékpárral okozott balesetet. Ilyenkor mi van? Ez!
Súlyosan megsérült az a középkorú férfi, aki nem adott elsőbbséget a Béri Balogh Ádám utcán Zalaegerszeg irányába közlekedő Citroen személyautónak
Tovább...
Jó, ha tudod! A rendőri intézkedésnek ez a menete egy baleset során
Elegendő egy megszokott útvonalon bekövetkezett forgalmirend- változás, szélvédőn visszatükröződő, vakító napsütés vagy egy pillanatnyi figyelmetlenség, és gyakorlott vezetőként is baleset
Tovább...
Vádat emeltek a vasúti balesetek “Chuck Norissa” ellen! A baleset után kiszállt, majd elsétált
A súlyosan ittas férfi megállt a fénysorompó piros jelzésénél, majd a vonat elé hajtott 2018. októberében. A baleset után kiszállt
Tovább...