VIDEÓ: Agresszió a közlekedésben – Már a fenyegetéssel való félelemkeltés is büntetőjogi tényállást meríthet ki

hirdetés

Nap mint nap szembesülünk vele, milyen zsúfoltak a közutak: a közlekedési hírek másról sem szólnak, csak torlódásokról, lassú előrehaladásról és persze balesetekről. A több órás araszolás a nyugodt sofőrök idegeit is próbára teszi, így néha a koccanást további bajjal tetézik.

Szóváltásba, majd olykor verekedésbe bonyolódnak a felelősség kérdésének józan tisztázása helyett.

Természetesen nem könnyű higgadtnak maradni egy közlekedési baleset során.

A kellemetlen élmény, az esetleges testi sérülések és dologi károk mellett Damoklész kardjaként lebeg felettünk a rendőri intézkedés lehetősége és a biztosítóval folytatott hercehurca kilátása. Ennyi feszültség mellett sajnos könnyebben teszünk elhamarkodott kijelentéseket vagy cselekszünk meggondolatlanul.

Jobb esetben ezek enyhébb megítélésű, szabálysértési kategóriákba esnek, de sajnos akár a szigorúbb konzekvenciákkal járó büntetőjogi tényállásokat is megvalósíthatják.

A szavaknak is súlya van!

Amennyiben megmaradunk a szavak szintjén, egy-egy indokolatlanul becsmérlő kijelentés a becsületsértés szabálysértési (tehát enyhébb megítélés alá eső) alakzatát valósíthatja meg.

Ugyanakkor, ha a vita hevében az egyik fél a másikat vagy annak hozzátartozóját megfenyegeti valamilyen személy elleni, erőszakos bűncselekménnyel, hogy így keltsen félelmet, már a zaklatás büntetőjogi tényállását merítheti ki, mely akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető!

A tettlegesség

Sajnos nem ritka, hogy a felek nem elégszenek meg egymás szidalmazásával, és a konfliktus verekedésbe torkollik.

Gyakori, hogy ilyenkor az elkövetőket garázdaság miatt vonják felelősségre, melynek feltétele, hogy erőszakos, közösségellenes magatartásuk alkalmas másokban a megbotránkozás, riadalom keltésére.

A hatóság ilyen esetekben mindkét felet felelősségre vonja, nem csak azt, aki a tényleges fizikai összetűzést kezdeményezte!

Kövesd, hogy képben legyél!

Az alábbi videót Londonban rögzítették:

Egy komolyabb verekedés akár testi sértést is megvalósíthat, melynek jogkövetkezményei a sérülés gyógytartamától és hosszútávú hatásaitól függenek.

Míg a nyolc napon belül gyógyuló sérülés miatt két évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, nyolc napon túli gyógytartam esetén ez három évre emelkedik. Tovább súlyosbodik a büntetési tétel, ha egy rossz mozdulat (s ez nem lehetetlen) maradandó fogyatékosságot vagy súlyos egészségromlást von maga után.

Bár kétségkívül nehéz, de törekedjünk ilyen helyzetekben hidegvérünk és józan ítélőképességünk megőrzésére!

Amennyiben a baleset személyi sérülést okozott vagy a felelősség kérdésében nem sikerül dűlőre jutnunk, mindenképp kérjünk rendőri segítséget.

dr. Heinrich Renáta
Borítókép: Facebook


Megosztom:

Kövesd, hogy képben legyél!
Jogi problémája van? Segít a D.A.S.
KÉRJEN VISSZAHÍVÁST


Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.
hirdetés

Jó, ha tudod
Elkerülhető-e a büntetés a szabálytalan traffipax elhelyezésre hivatkozással?
Napjainkban is visszatérő kérdésként merül fel, hogy a rendőrség hol és hogyan jogosult ellenőrizni a KRESZ megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó
Tovább...
Biciklist gázoltak a 19 éves gyanúsítottak, majd magára hagyták a sérültet
Egy kerékpárral közlekedő férfit ütöttek el Nyíregyházán és hagytak magára a gyanúsítottak. – írja a police.hu A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti
Tovább...
300.000 Ft bírság és 8 büntetőpont járt a 228 km/h-ért
Egy személyautó vezetője a megengedett legnagyobb sebesség több mint kétszeresével száguldott a 8-as számú főút Veszprém megyei szakaszán. – írja
Tovább...
Megpróbálta lestoppolni a vonatot, de az őt és a kocsiját is elsodorta
A nem mindennapi eset még 2019. novemberében történt Balatonakarattya közelében. Bénázott. Így is összegezhetnénk a sofőr tettét, ha történetesen nem
Tovább...
“Ha a vádlott nem hagyta volna el a helyszínt, igen nagy valószínűséggel nem is lett volna belőle vádlott”
… De elment, s ezért az ügyész teljes beismerés és a tárgyalásról való lemondás esetére is egy év letöltendő börtönt
Tovább...
300.000 forint pénzbüntetés és 2 évi közúti járművezetéstől eltiltás lett a jutalom
Tintásan tolta a halálos iramot a Szigeti úton, baleset lett a vége. A Pécsi Járásbíróság március 25-én – tárgyaláson kívül
Tovább...