Mit kockáztatsz? Cserbenhagyás, segítségnyújtás elmulasztása

hirdetés

A cserbenhagyás és a segítségnyújtás elmulasztása jogilag két külön dolog, de nagyon sűrűn mosódik össze.

Nézzük a cserbenhagyást

A cserbenhagyás minden esetben szándékosan történik, tehát tudatában vagyunk annak, hogy egy baleset részeseként elhagyjuk a helyszínt anélkül, hogy meggyőződnénk a személyi sérülésről. Ez közlekedési bűncselekmény.

Segítségnyújtás elmulasztása

Amennyiben megálltunk, de nem tettük meg a tőlünk elvárható segítségnyújtást, akkor máris kimerítettük az elmulasztást. Ez pedig személy elleni bűncselekmény.

Ezt bárki elkövetheti, nem kell közelekedési eszközt vezetni hozzá. Elég, ha a buszmegállóban nem teszi meg valaki a tőle elvárható segítségnyújtást, ami lehet akár a mentők, hatóságok értesítése is.

Mikor nem elvárható és olyankor mi az, ami elvárható???

Ha pl. mi is a baleset részeseként megsérültünk és / vagy, képtelenek vagyunk pl. egy szívmasszázst szakszerűen elvégezni, akkor nem elvárható, viszont az utóbbi esetben abszolút elvárható a mentők, hatóságok értesítése.

Fontos

a, A cserbenhagyó autó utasának felelőssége mindig ingoványos jogi kérdés. Amennyiben bizonyítható, hogy, mint felbujtó részese volt a cserbenhagyásnak, akkor természetesen felelős lehet.

b, Az a személy, aki a balesetnek valamilyen módon a szemtanúja volt és nem nyújt tőle elvárható segítséget a sérült(ek)nek, őt is felelősség terheli, a segítségnyújtás elmulasztása vétségét illetően.

Kövesd, hogy képben legyél!

Mi jár érte???

Btk:

„ha a közlekedési balesettel érintett jármű vezetője a helyszínen nem áll meg, illetve onnan eltávozik, mielőtt meggyőződnék arról, hogy valaki megsérült-e, avagy az életét vagy testi épségét közvetlenül fenyegető veszély miatt segítségnyújtásra szorul-e, amennyiben súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el”.

166. § (1)Aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, vétség: 2 év.

(2) bűntett: 3 év: a sértett meghal, és életét a segítségnyújtás megmenthette volna.

(3) bűntett: (1): 3 év, (2): 1-5 év: a veszélyhelyzetet az elkövető idézte elő, vagy ha a segítségnyújtásra egyébként is köteles.

(4)(3) utolsó fordulata nem alkalmazható azzal szemben, aki a közlekedési szabályok alapján köteles a segítségnyújtásra.

Soha, semmilyen hirtelen felindult ötlettől vezérelve ne kockáztasd meg azt, hogy az amúgy is nagy bajban tovább súlyosbítod a sérült, vagy a saját helyzeted. Épp elég lesz az a büntetés, amit kirónak rád, a lelkiismeretről nem is beszélve…


Ha a közlekedési balesettel érintett jármű vezetője a helyszínen nem áll meg, illetve eltávozik, mielőtt meggyőződne arról, hogy valaki megsérült-e, cserbenhagyás vétségét követi el, mely egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Súlyosabb a helyzet, ha olyan személy, aki – észleli (bárki) a balesetet, – nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült, vagy olyan személynek, aki élete, testi épsége közvetlen veszélyben van. Ilyenkor segítségnyújtás vétségét követ el, ami alapesetben két évig, avagy a sérülés súlyosságától függően akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. – írja a police.hu


Borítókép illusztráció: police.hu

Megosztom:
Kövesd, hogy képben legyél!
Jogi problémája van? Segít a D.A.S.
KÉRJEN VISSZAHÍVÁST


Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Jó, ha tudod
A kerékpár és a gyalogátkelő. Miért nem tekerhetsz át? Mikor szabad?
hirdetés Számtalan olyan közlekedési helyzet van, amikor a kerékpáros a zebrán – gyakorlatilag kerékpárútként használva – hajt át, illetve, abban
Tovább...
Talán lecsukják már végre ezt a manust? Másfél éven belül jön a 4. ítélet. Van remény?!
hirdetés A közlekedésbiztonsag.kti.hu cikke igencsak elgondolkodtató a hazai, közlekedési ügyeket érintő helyzetet tekintve. Fél év alatt háromszor kellett bíróság elé
Tovább...
Így ölheted meg a barátodat akaratodon kívül. Börtön és végleges eltiltás lehet az eredmény
hirdetés Halált okozó ittas járművezetésért vádat emelt a Budakörnyéki Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki még 2018. április
Tovább...
VIDEÓ: Önvédelmi eszközök használata az utakon. Mivel, Mikor, mivel? | Büntetőfék: Meglepő határozat
hirdetés Ezúttal a bpiautosok.hu portálunk olvasójának egy büntetőfékezéses esetéről beszélgettünk a DAS-ban, egy meglepő rendőrségi határozat miatt, valamint egy másik
Tovább...
Elkerülhető-e a büntetés a szabálytalan traffipax elhelyezésre hivatkozással?
hirdetés Napjainkban is visszatérő kérdésként merül fel, hogy a rendőrség hol és hogyan jogosult ellenőrizni a KRESZ megengedett legnagyobb sebességre
Tovább...
Biciklist gázoltak a 19 éves gyanúsítottak, majd magára hagyták a sérültet
hirdetés Egy kerékpárral közlekedő férfit ütöttek el Nyíregyházán és hagytak magára a gyanúsítottak. – írja a police.hu A Nyíregyházi Rendőrkapitányság
Tovább...