Elállják a kapubejárót, a ház elé parkolnak. Mit tehetsz meg és mit nem?

hirdetés

Sajnos nagyon gyakori probléma, hogy az ingatlan tulajdonosa más járművek miatt nem tudja megközelíteni a saját kapubejáróját.

Ennek a látszólag egyszerű jogi problémának a megoldása – legalábbis a törvényes – nem is mindig olyan egyszerű.

Érdemes hangsúlyozni, hogy a kapubejáró előtti rész tartozhat az ingatlanhoz, azaz lehet magánterület, de az is előfordulhat, hogy az már közterületnek minősül. Ennek abból a szempontból van jelentősége, hogy közterület esetén például az önkormányzat akár fizetős parkolóhelyeket is kialakíthat az ingatlanunk előtt.

A videót a fehér autó tulajdonosa tette közzé a YouTube-on az alábbi szöveggel:

“Nem először [email protected]@kodik velünk az öreg: ez a fél centis ráállás a mániája.. Ma reggel amikor érkeztem, még a motor leállítása előtt kiszálltam, és megnéztem, hogy a piros vonal előtt állok-e (kérte, hogy a kapuja előtt ne álljunk meg) : és volt hely. Én úgy parkoltam le, hogy mögém is beférjen valaki, és a Suhajda bácsi is panaszmentesen be tudjon állni.”

Magánterület esetén azonban a tulajdonos – ritka kivételtől eltekintve – más járművek parkolását akár tereptárgyakkal is megakadályozhatja.

De mit tehetünk akkor, ha éppen a mi ingatlanunk előtt parkolásra csábító szélesebb terület van, vagy a közelben olyan üzlet, focipálya, rendezvényterem, ami miatt a vásárlók, szurkolók, vendégek a mi ingatlanunk elé állnak, akadályozva ezzel bennünket a saját ingatlanunk használatában?

Egyfelől lehetőségünk van a rendőrség és a közterületfelügyelet eljárását kezdeményezni, vagyis bejelentést tenni, amennyiben a parkolás a KRESZ szabályait sérti.

Ilyen előírás pl. a KRESZ várakozás szabályai között elhelyezett rendelkezése, miszerint tilos várakozni ott, ahol a jármű az útmenti ingatlanra való behajtást vagy az onnan történő kihajtást – az ingatlannal rendelkezni jogosult hozzájárulása nélkül – akadályozza. Ott is tilos várakozni, ahol a jármű szabályosan várakozó másik jármű megközelítését vagy elindulását akadályozhatja. A szabálysértés független attól, hogy az akadályozó jármű köz- vagy magánterületen van-e leállítva.

Kövesd, hogy képben legyél!

A sportrendezvények szervezőinek csak fokozott biztonságú sportrendezvények esetén van kötelezettsége arra vonatkozóan, hogy a szurkolók parkoltatását, az elhelyezett gépjárművek őrzését megszervezze és biztosítsa. Amennyiben azonban éppen ilyen rendezvény miatt vagyunk akadályoztatva, úgy a szervezővel szemben van módunk igényérvényesítésre.

A fenti KRESZ jogszabály megsértése miatt persze minden egyes autóssal szemben intézkedést kezdeményezni nem minden esetben életszerű. Célszerű ezért a kapura is felszerelni egy megállni tilos/várakozni tilos táblát, esetleg egyedi táblát kihelyezni, amin szerepel a KRESZ fenti rendelkezése, és hogy a szabálytalan várakozás minden esetben rendőrségi feljelentést von maga után.

Már egy kihelyezett tábla, illetve az ehhez párosuló rendőrségi intézkedés “leszoktathatja” a járművezetőket a szabálytalan parkolásról. Helyszíntől és a hívatlan vendégek körétől függően tehát hatásos lehet.

Mit tehetünk még?

Minden esetben járjunk utána, hogy az ingatlanunk előtti terület pontosan kinek a tulajdonában van, illetve minek minősül. Eltérő szabályok vonatkoznak ugyanis a zöldterületre, és sok esetben kiderül, hogy bár nem füvesített, de hivatalosan zöldterület egy adott rész.

Amennyiben a gyalogos bejárónkat állják el parkolással, úgynevezett birtoksértő magatartásról van szó, ami nem a KRESZ szabályait sérti, hanem azt az előírást, mely szerint úgy lehet használni egy ingatlant, hogy a szomszéd a saját ingatlana használatában ne legyen szükségtelenül akadályozva, zavarva. Ilyen esetben a tulajdonos felé kell panasszal élni, ami legtöbb esetben az önkormányzatot takarja.

Vitathatatlan, hogy rendkívül bosszantó, ha a saját ingatlanunk előtt vagyunk akadályozva szabálytalanul várakozó járművek miatt, ugyanakkor ez sem hatalmaz fel senkit arra, hogy önbíráskodjon, és a szabálytalan járművekben kárt okozzon.

Okuljunk a járdán parkoló autókat kulccsal karistoló néni példájából!

Az ilyen cselekmény ugyanis bűncselekmény, a rongálás miatti büntetőeljárás mellett pedig az okozott károk megtérítésére is kötelezhető az elkövetője.

A másik oldalon pedig legyünk tekintettel az ingatlan tulajdonosának jogos érdekeire, tartsuk be a KRESZ előírásait a parkolóhely kiválasztásakor. Ha mégis megrongálják járművünket, haladéktalanul tegyünk feljelentést az elkövető felelősségre vonása érdekében.

Kellő bizonyíték esetén, így tanúk, térfigyelőkamerák felvételei alapján nem csak a büntetőeljárás zárulhat eredménnyel, de a kárunkat is sikeresen érvényesíthetjük.

dr. Gombolai Éva
Borítókép: bpiautosok.hu


Megosztom:

Kövesd, hogy képben legyél!
Jogi problémája van? Segít a D.A.S.
KÉRJEN VISSZAHÍVÁST


Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.
hirdetés

Jó, ha tudod
Talán lecsukják már végre ezt a manust? Másfél éven belül jön a 4. ítélet. Van remény?!
A közlekedésbiztonsag.kti.hu cikke igencsak elgondolkodtató a hazai, közlekedési ügyeket érintő helyzetet tekintve. Fél év alatt háromszor kellett bíróság elé állnia
Tovább...
Így ölheted meg a barátodat akaratodon kívül. Börtön és végleges eltiltás lehet az eredmény
Halált okozó ittas járművezetésért vádat emelt a Budakörnyéki Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki még 2018. április 30-án
Tovább...
VIDEÓ: Önvédelmi eszközök használata az utakon. Mivel, Mikor, mivel? | Büntetőfék: Meglepő határozat
Ezúttal a bpiautosok.hu portálunk olvasójának egy büntetőfékezéses esetéről beszélgettünk a DAS-ban, egy meglepő rendőrségi határozat miatt, valamint egy másik aktuális
Tovább...
Elkerülhető-e a büntetés a szabálytalan traffipax elhelyezésre hivatkozással?
Napjainkban is visszatérő kérdésként merül fel, hogy a rendőrség hol és hogyan jogosult ellenőrizni a KRESZ megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó
Tovább...
Biciklist gázoltak a 19 éves gyanúsítottak, majd magára hagyták a sérültet
Egy kerékpárral közlekedő férfit ütöttek el Nyíregyházán és hagytak magára a gyanúsítottak. – írja a police.hu A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti
Tovább...
300.000 Ft bírság és 8 büntetőpont járt a 228 km/h-ért
Egy személyautó vezetője a megengedett legnagyobb sebesség több mint kétszeresével száguldott a 8-as számú főút Veszprém megyei szakaszán. – írja
Tovább...