Ez történik, ha otthon felejted az okmányaidat

hirdetés

Jogosítványt, forgalmi engedélyt kérek!

Ez a mondat bizonyára minden autóvezetőnek ismerős. A rendőrség számtalanszor tart szúrópróbaszerű közúti ellenőrzést, melynek során egyes gépjárműveket megállítják és megvizsgálják, hogy minden rendben van-e az okmányokkal.

Mi történik azonban akkor, hogyha jogosítványunkat vagy a gépjármű forgalmi engedélyét elfelejtettük magunkkal vinni?

A KRESZ kimondja, hogy vezetés közben mind a jogosítványt, mind pedig a forgalmi engedélyt köteles a gépjármű vezetője magánál tartani. Ezek meglétét a rendőrség jogosult ellenőrizni, annak hiányát pedig büntetni.

Ha rendelkezünk érvényes jogosítvánnyal és forgalmi engedéllyel, csak éppen nincs nálunk, az nem minősül olyan szabálysértésnek, amelyet kötelező pénzbírsággal kell büntetnie a rendőrségnek.

Az iratok hiánya azonban sajnos mindenképpen szabálysértésnek, mégpedig a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésének minősül. A szabálysértés sajnos akkor is megvalósul, hogyha a jogosítványt vagy a forgalmi engedélyt fénymásolt vagy lefényképezett formában be tudjuk mutatni a helyszínen.

Ebben az esetben az eljáró rendőr feladata mérlegelni, hogy mindent figyelembe véve milyen büntetést vagy intézkedést alkalmaz. A helyszínen jelen lévő rendőr dönthet úgy, hogy elegendő figyelmeztetésben részesítenie a szabályszegő sofőrt, azonban akár helyszíni bírság is lehet a feledékenységünk ára. Ennek összege ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedhet.

Kövesd, hogy képben legyél!

Amennyiben a helyszíni bírságot nem fogadjuk el, úgy szabálysértési eljárás fog indulni ellenünk, amelynek végeredménye akár százötvenezer forintig terjedő pénzbüntetés is lehet. A szabálysértési eljárásban ugyan van lehetőségünk nyilatkozni a személyi körülményeinkről, anyagi helyzetünkről, azonban a magasabb büntetés miatt mindenképp megfontolandó, hogy a helyszíni bírságot elfogadjuk-e vagy sem.

Szintén szabálysértést, mégpedig engedély nélküli vezetés szabálysértését valósítjuk meg, hogyha közúti forgalomban olyan gépi meghajtású járművet vezetünk, amelynek vezetésére hatósági engedéllyel nem rendelkezünk, azaz amire nincs jogosítványunk. Ezen szabálysértés esetén a hatóság mérlegelése pusztán arra terjed ki, hogy szükséges-e helyszíni bírságot vagy pénzbírságot kiszabni.

Amennyiben az intézkedő rendőr úgy dönt, hogy szükséges, akkor a helyszíni bírság és a szabálysértési eljárásban kiszabható pénzbírság összege jogszabályban rögzített. Ha egyáltalán nem rendelkezünk jogosítvánnyal, akkor helyszíni bírságként negyvenötezer forintot, pénzbírságként kilencvenezer forintot szabhatnak ki velünk szemben.

Ha csak az adott kategóriára nincs érvényes jogosítványunk, akkor harmincötezer forint a kiszabható helyszíni bírság összege, illetve hetvenezer forint a szabálysértési eljárásban kiszabható pénzbírság összege.

A fentieken túlmenően érdemes megjegyezni, hogy nincs olyan jogszabályi rendelkezés, amely szerint ebben az esetben a rendőr köteles megtiltani a továbbhaladást. A sofőr tehát okmányok nélkül is folytathatja útját, azonban csak lakóhelyéig vagy az üzembentartó lakóhelyéig vezethet iratok nélkül.

Összefoglalva a fentieket, érdemes tehát figyelnünk arra, hogy vezetés közben a jogosítványt és a forgalmi engedélyt magunknál tartsuk. Amennyiben azonban igazoltatás közben kiderül, hogy azokról mégis megfeledkeztünk, működjünk együtt a hatósággal, s mérlegeljük, az esetlegesen kiszabott helyszíni bírság vállalható-e számunkra.

Dr. Bálint Boglárka


Megosztom:

Kövesd, hogy képben legyél!
Jogi problémája van? Segít a D.A.S.
KÉRJEN VISSZAHÍVÁST


Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Jó, ha tudod
A kerékpár és a gyalogátkelő. Miért nem tekerhetsz át? Mikor szabad?
hirdetés Számtalan olyan közlekedési helyzet van, amikor a kerékpáros a zebrán – gyakorlatilag kerékpárútként használva – hajt át, illetve, abban
Tovább...
Talán lecsukják már végre ezt a manust? Másfél éven belül jön a 4. ítélet. Van remény?!
hirdetés A közlekedésbiztonsag.kti.hu cikke igencsak elgondolkodtató a hazai, közlekedési ügyeket érintő helyzetet tekintve. Fél év alatt háromszor kellett bíróság elé
Tovább...
Így ölheted meg a barátodat akaratodon kívül. Börtön és végleges eltiltás lehet az eredmény
hirdetés Halált okozó ittas járművezetésért vádat emelt a Budakörnyéki Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki még 2018. április
Tovább...
VIDEÓ: Önvédelmi eszközök használata az utakon. Mivel, Mikor, mivel? | Büntetőfék: Meglepő határozat
hirdetés Ezúttal a bpiautosok.hu portálunk olvasójának egy büntetőfékezéses esetéről beszélgettünk a DAS-ban, egy meglepő rendőrségi határozat miatt, valamint egy másik
Tovább...
Elkerülhető-e a büntetés a szabálytalan traffipax elhelyezésre hivatkozással?
hirdetés Napjainkban is visszatérő kérdésként merül fel, hogy a rendőrség hol és hogyan jogosult ellenőrizni a KRESZ megengedett legnagyobb sebességre
Tovább...
Biciklist gázoltak a 19 éves gyanúsítottak, majd magára hagyták a sérültet
hirdetés Egy kerékpárral közlekedő férfit ütöttek el Nyíregyházán és hagytak magára a gyanúsítottak. – írja a police.hu A Nyíregyházi Rendőrkapitányság
Tovább...