Ezt tedd, ha az autódra rádőlt a fa

hirdetés

A kár észlelését követően – miután túljutottunk az első sokkélményen – az egyik legfontosabb teendő, hogy készítsünk fényképeket.

Célszerű több képet is készíteni, külön az autóról, külön a fáról és magáról a helyszínről is. Abban az esetben, ha volt a káreseménynek szemtanúja is, akkor kérjük el tőle elérhetőségeit. A biztosítási ügyintézést még inkább segíti, ha a tanúk az általuk látottakat írásbeli tanúvallomás formájában rögzítik, és e nyilatkozat benyújtásra kerül a biztosítókhoz.

A fáról készült felvételek különösen fontosak.

Kövesd, hogy képben legyél!

Az ilyen fényképek vagy felvételek készítése során arra törekedjünk, hogy minél aprólékosabb, a fa belső szerkezetére is kiterjedő felvételek készítsünk.

Egy későbbi jogvita esetén ugyanis szakértői kérdésként merülhet fel a fa állapota. A káresemény helyszínét ekkor már csak fényképfelvételek alapján lehet rekonstruálni, illetve a szakértő is a felvételek alapján tud majd jogilag megalapozott szakvéleményt adni.

Illusztráció (mai eset)

Különbséget kell tenni ugyanis aközött, hogy egészséges vagy korhadt fáról van-e szó.

Abban az esetben, ha egy teljesen egészséges fa dőlt ki a vihar következtében – melynek a kidőlésével a tulajdonosnak nem kellett számolnia – akkor csak abban az esetben fog megtérülni a járműben keletkezett kár, ha volt a járművön casco.

Abban az esetben viszont, ha egy beteg (elkorhadt) fa dőlt a járműre, akkor felmerülhet a tulajdonos kártérítési felelőssége. Így még a káresemény helyszínén szükséges annak tisztázása is, hogy kinek a területén áll a fa és ki annak a tulajdonosa.

Ha magánterületen álló fáról van szó, akkor a földhivatal segíthet annak megállapításában, hogy ki az ingatlan tulajdonosa. Közterületen álló fa esetében pedig az illetékes önkormányzathoz kell a kárigényt mielőbb beterjeszteni.

Előfordulhat olyan eset is, amikor a saját udvarunkon álló fa okoz kárt a saját gépjárművünkben. Ebben az esetben csak akkor remélhetünk kártérítést, ha rendelkeztünk casco vagy lakásbiztosítással. Akár a casco, akár a lakásbiztosítás területén belül is többféle módozatról lehet szó. A biztosítóktól kártérítést csak akkor lehet megalapozottan követelni, ha a károsult és a biztosító között érvényben levő szerződési feltételek alapján az adott esemény káreseménynek minősül, melyre kiterjed a biztosító kártérítési kötelezettsége.

Természetesen a legnagyobb biztonságban akkor vagyunk, ha rendelkezünk casco biztosítással. Számos casco szerződés esetén a viharkár elemi kárnak számít, így még az önrész sem terheli a biztosítottat. Célszerű tehát a káreseményt követően elővenni a szerződési feltételeket, és azt gondosan átolvasni ebből a szempontból is.

A fenti eset mellett előfordulhat az is, hogy a szomszédban található fa okoz kárt a gépjárművünkben. Abban az esetben, ha a fa korhadt vagy elhanyagolt állapotban volt, felmerülhet a szomszéd kártérítési felelőssége. Ebben az esetben vagy a szomszéd lakásbiztosítójától – ha a szerződési feltételek alapján erre az eseményre szolgáltatni köteles – vagy lakásbiztosítás hiányában magától a szomszédunktól remélhetjük kárunk megtérítését.

A szomszéd kártérítési felelőssége azonban csak abban az esetben merülhet fel, ha elmulasztotta azt a gondosságot, amely a fa ápolása, gondozása, ellenőrzése mellett elvárható lenne (pl.: nem gondoskodott a korhadt ágak levágásáról).

Forrás: das.hu, borítókép: illusztráció/bpiautosok.hu

Megosztom:
Kövesd, hogy képben legyél!
Jogi problémája van? Segít a D.A.S.
KÉRJEN VISSZAHÍVÁST


Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Jó, ha tudod
A kerékpár és a gyalogátkelő. Miért nem tekerhetsz át? Mikor szabad?
hirdetés Számtalan olyan közlekedési helyzet van, amikor a kerékpáros a zebrán – gyakorlatilag kerékpárútként használva – hajt át, illetve, abban
Tovább...
Talán lecsukják már végre ezt a manust? Másfél éven belül jön a 4. ítélet. Van remény?!
hirdetés A közlekedésbiztonsag.kti.hu cikke igencsak elgondolkodtató a hazai, közlekedési ügyeket érintő helyzetet tekintve. Fél év alatt háromszor kellett bíróság elé
Tovább...
Így ölheted meg a barátodat akaratodon kívül. Börtön és végleges eltiltás lehet az eredmény
hirdetés Halált okozó ittas járművezetésért vádat emelt a Budakörnyéki Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki még 2018. április
Tovább...
VIDEÓ: Önvédelmi eszközök használata az utakon. Mivel, Mikor, mivel? | Büntetőfék: Meglepő határozat
hirdetés Ezúttal a bpiautosok.hu portálunk olvasójának egy büntetőfékezéses esetéről beszélgettünk a DAS-ban, egy meglepő rendőrségi határozat miatt, valamint egy másik
Tovább...
Elkerülhető-e a büntetés a szabálytalan traffipax elhelyezésre hivatkozással?
hirdetés Napjainkban is visszatérő kérdésként merül fel, hogy a rendőrség hol és hogyan jogosult ellenőrizni a KRESZ megengedett legnagyobb sebességre
Tovább...
Biciklist gázoltak a 19 éves gyanúsítottak, majd magára hagyták a sérültet
hirdetés Egy kerékpárral közlekedő férfit ütöttek el Nyíregyházán és hagytak magára a gyanúsítottak. – írja a police.hu A Nyíregyházi Rendőrkapitányság
Tovább...