Jó, ha tudod! A rendőri intézkedésnek ez a menete egy baleset során

hirdetés

Elegendő egy megszokott útvonalon bekövetkezett forgalmirend- változás, szélvédőn visszatükröződő, vakító napsütés vagy egy pillanatnyi figyelmetlenség, és gyakorlott vezetőként is baleset okozóivá válhatunk. Alább ismertetjük, hogy személyi sérülés esetén mire készüljön fel a vétkes sofőr.

A kiérkező rendőr elsődlegesen a személyi sérülés jellegét fogja vizsgálni. A megkülönböztetés alapja a sérülés várható gyógyulási ideje.

Nyolc napon belül gyógyuló sebesülések esetén

Ilyen esetben szabálysértési eljárás indul a vétkes sofőr ellen, az azon túli sérülések büntetőeljárást vonnak maguk után az elkövetővel szemben. Egyes esetekben ezek már a helyszínen megállapíthatóak. Azonban előfordul olyan helyzet, hogy kizárólag szaktudással rendelkező orvos tudja megállapítani a sérülés jellegét.
Nyolc napon belül gyógyuló, azaz könnyű testi sérülés esetén az eljáró rendőr hatóság jogosult a sofőr meghallgatása nélkül határozatot hozni az ügyben, amelyet postai úton kézbesítenek a sofőrnek. Abban az esetben, ha a sofőr vitatja a határozatban foglaltakat, úgy lehetősége van meghallgatás iránti kérelmet benyújtani a hatósághoz, és így ennek keretében nyilatkozni a baleset körülményeiről.

Nyolc napon túl gyógyuló sebesülések esetén

Nyolc napon túl gyógyuló, azaz súlyos testi sérülés esetén a balesetet okozó féllel szemben büntetőeljárás indul közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt.

Az eljárás során a rendőrhatóság rendelkezni fog a sofőr gyanúsítottként történő kihallgatásáról, akit megilleti a védelemhez való jog, valamint az indítványtételi jog. Ennek megfelelően jogosult védőt meghatalmazni, aki kihallgatásán jelen lehet, valamint jogosult indítványokat előterjeszteni.
A fent ismertetett két eljárásban lehetőség van kezdeményezni közvetítői eljárást, mely békéltető eljárás célja az érintett felek közötti egyezség megkötése és a bekövetkezett károk megtérítése.
Eredményes közvetítői eljárás esetén a vétkes sofőr fellelőségre vonására nem kerül sor, az eljáró hatóság rendelkezik elmarasztalás nélkül az eljárás megszüntetéséről.

Közvetítői eljárást abban az esetben tanácsoljuk, amennyiben a felelősség kérdése nem vitatott, mert abban az esetben gyorsan és hatékonyan rendezni lehet az eljárást.

Amennyiben személyi sérüléssel járó közlekedési baleset részeseivé válnak, nem szabad hezitálni a rendőrség és a mentő értesítésével kapcsolatban.

Te ebben az esetben hívtál volna rendőrt?
(volt tanú is és kamerafelvétel is, viszont a vétkes sofőrnek nem volt jogosítványa)

A törvény kötelező jelleggel írja elő, hogy személyi sérülés esetén a balesetben érintett felek kötelesek értesíteni az illetékes hatóságokat.

E körben szükséges megjegyezni, hogy a minimálisan elvárható segítség, azaz a mentő szolgálat/rendőrség értesítésének elmulasztásával a személyi sérülést okozó féllel szemben büntetőeljárás fog indulni segítségnyújtás elmulasztásának megvalósulása okán.

A beérkező értesítés alapján a rendőrség meg fog jeleni a helyszínen és helyszíni szemlét fog lefolytatni, melynek során nyilatkoztatni fogja a balesetben érintett sofőröket a baleset körülményeiről, valamint a felelősségükről.

Megjegyzendő, hogy a rendőrség szervei személyi sérülés hiányában abban az esetben is a helyszínre érkeznek, amennyiben a sofőrök nem tudnak megállapodni a felelősségi kérdéskörben. Ilyen esetben a rendőrság jegyzőkönyvben rögzíti a sofőrök vallomását, melyet követően hivatalból megindítja a szabálysértési eljárást.

A szabálysértési hatóság az eljárás során fogja megállapítani, melyik sofőr felelős a baleset bekövetkezéséért.

dr. Némethné dr. Czinege Kinga
Borítókép: bpiautosok.hu
Kövesd, hogy képben legyél!
Jogi problémája van? Segít a D.A.S.
KÉRJEN VISSZAHÍVÁST


Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.
hirdetés

Jó, ha tudod
Elkerülhető-e a büntetés a szabálytalan traffipax elhelyezésre hivatkozással?
Napjainkban is visszatérő kérdésként merül fel, hogy a rendőrség hol és hogyan jogosult ellenőrizni a KRESZ megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó
Tovább...
Biciklist gázoltak a 19 éves gyanúsítottak, majd magára hagyták a sérültet
Egy kerékpárral közlekedő férfit ütöttek el Nyíregyházán és hagytak magára a gyanúsítottak. – írja a police.hu A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti
Tovább...
300.000 Ft bírság és 8 büntetőpont járt a 228 km/h-ért
Egy személyautó vezetője a megengedett legnagyobb sebesség több mint kétszeresével száguldott a 8-as számú főút Veszprém megyei szakaszán. – írja
Tovább...
Megpróbálta lestoppolni a vonatot, de az őt és a kocsiját is elsodorta
A nem mindennapi eset még 2019. novemberében történt Balatonakarattya közelében. Bénázott. Így is összegezhetnénk a sofőr tettét, ha történetesen nem
Tovább...
“Ha a vádlott nem hagyta volna el a helyszínt, igen nagy valószínűséggel nem is lett volna belőle vádlott”
… De elment, s ezért az ügyész teljes beismerés és a tárgyalásról való lemondás esetére is egy év letöltendő börtönt
Tovább...
300.000 forint pénzbüntetés és 2 évi közúti járművezetéstől eltiltás lett a jutalom
Tintásan tolta a halálos iramot a Szigeti úton, baleset lett a vége. A Pécsi Járásbíróság március 25-én – tárgyaláson kívül
Tovább...