Jó, ha tudod! A rendőri intézkedésnek ez a menete egy baleset során

Elegendő egy megszokott útvonalon bekövetkezett forgalmirend- változás, szélvédőn visszatükröződő, vakító napsütés vagy egy pillanatnyi figyelmetlenség, és gyakorlott vezetőként is baleset okozóivá válhatunk. Alább ismertetjük, hogy személyi sérülés esetén mire készüljön fel a vétkes sofőr.

A kiérkező rendőr elsődlegesen a személyi sérülés jellegét fogja vizsgálni. A megkülönböztetés alapja a sérülés várható gyógyulási ideje.

Nyolc napon belül gyógyuló sebesülések esetén

Ilyen esetben szabálysértési eljárás indul a vétkes sofőr ellen, az azon túli sérülések büntetőeljárást vonnak maguk után az elkövetővel szemben. Egyes esetekben ezek már a helyszínen megállapíthatóak. Azonban előfordul olyan helyzet, hogy kizárólag szaktudással rendelkező orvos tudja megállapítani a sérülés jellegét.
Nyolc napon belül gyógyuló, azaz könnyű testi sérülés esetén az eljáró rendőr hatóság jogosult a sofőr meghallgatása nélkül határozatot hozni az ügyben, amelyet postai úton kézbesítenek a sofőrnek. Abban az esetben, ha a sofőr vitatja a határozatban foglaltakat, úgy lehetősége van meghallgatás iránti kérelmet benyújtani a hatósághoz, és így ennek keretében nyilatkozni a baleset körülményeiről.

Nyolc napon túl gyógyuló sebesülések esetén

Nyolc napon túl gyógyuló, azaz súlyos testi sérülés esetén a balesetet okozó féllel szemben büntetőeljárás indul közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt.

Az eljárás során a rendőrhatóság rendelkezni fog a sofőr gyanúsítottként történő kihallgatásáról, akit megilleti a védelemhez való jog, valamint az indítványtételi jog. Ennek megfelelően jogosult védőt meghatalmazni, aki kihallgatásán jelen lehet, valamint jogosult indítványokat előterjeszteni.
A fent ismertetett két eljárásban lehetőség van kezdeményezni közvetítői eljárást, mely békéltető eljárás célja az érintett felek közötti egyezség megkötése és a bekövetkezett károk megtérítése.
Eredményes közvetítői eljárás esetén a vétkes sofőr fellelőségre vonására nem kerül sor, az eljáró hatóság rendelkezik elmarasztalás nélkül az eljárás megszüntetéséről.

Közvetítői eljárást abban az esetben tanácsoljuk, amennyiben a felelősség kérdése nem vitatott, mert abban az esetben gyorsan és hatékonyan rendezni lehet az eljárást.

Amennyiben személyi sérüléssel járó közlekedési baleset részeseivé válnak, nem szabad hezitálni a rendőrség és a mentő értesítésével kapcsolatban.

Te ebben az esetben hívtál volna rendőrt?
(volt tanú is és kamerafelvétel is, viszont a vétkes sofőrnek nem volt jogosítványa)

A törvény kötelező jelleggel írja elő, hogy személyi sérülés esetén a balesetben érintett felek kötelesek értesíteni az illetékes hatóságokat.

E körben szükséges megjegyezni, hogy a minimálisan elvárható segítség, azaz a mentő szolgálat/rendőrség értesítésének elmulasztásával a személyi sérülést okozó féllel szemben büntetőeljárás fog indulni segítségnyújtás elmulasztásának megvalósulása okán.

A beérkező értesítés alapján a rendőrség meg fog jeleni a helyszínen és helyszíni szemlét fog lefolytatni, melynek során nyilatkoztatni fogja a balesetben érintett sofőröket a baleset körülményeiről, valamint a felelősségükről.

Megjegyzendő, hogy a rendőrség szervei személyi sérülés hiányában abban az esetben is a helyszínre érkeznek, amennyiben a sofőrök nem tudnak megállapodni a felelősségi kérdéskörben. Ilyen esetben a rendőrság jegyzőkönyvben rögzíti a sofőrök vallomását, melyet követően hivatalból megindítja a szabálysértési eljárást.

A szabálysértési hatóság az eljárás során fogja megállapítani, melyik sofőr felelős a baleset bekövetkezéséért.

dr. Némethné dr. Czinege Kinga
Borítókép: bpiautosok.hu
Kövesd, hogy képben legyél!
Jogi problémája van? Segít a D.A.S.
KÉRJEN VISSZAHÍVÁST


Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.
hirdetés

Jó, ha tudod
300.000 forint pénzbüntetés és 2 évi közúti járművezetéstől eltiltás lett a jutalom
Tintásan tolta a halálos iramot a Szigeti úton, baleset lett a vége. A Pécsi Járásbíróság március 25-én – tárgyaláson kívül
Tovább...
Áthajtott rajta a busz, miután elütötte egy autó a szabálytalan gyalogost
A gyalogos a helyszínen elhunyt, az autó vezetője letöltendő börtönbüntetést kaphat. A Kecskeméti Járási Ügyészség segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának bűntette
Tovább...
Kötelező-e a megjelenés, milyen esetekben tagadhatják meg a tanúvallomás tételt?
Utóbbi időben Ügyfeleink részéről több megkeresés is érkezett büntető/szabálysértési eljárásban foganatosított tanúkihallgatás menetével kapcsolatban. Kötelező-e a megjelenés, milyen esetekben tagadhatják
Tovább...
Ha a járművet nem használod, akkor semmi következménye nem lehet annak, ha a biztosítást sem fizeted utána?
Sokan gondolják, hogy amennyiben a járművet nem használják, akkor semmi következménye nem lehet annak, ha biztosítást sem fizetnek utána. Ez
Tovább...
Egyezséggel történő kárrendezés. A biztosító elsőre elzárkózott a kifizetéstől
Ügyfelünk októberben egy parkolóban koccant egy másik autóssal, aki a felelősségét a baleseti bejelentőn, és a sürgősségi vonalunkon is elismerte.
Tovább...
A cascot nem fizetem tovább, aztán annyi. Könnyen megszívhatod!
A casco szerződés megszüntetése több ok miatt is történhet: Egy másik biztosító kedvezőbb díjszabása; a tény, hogy járművünk értéke az
Tovább...