Jó, ha tudod! A rendőri intézkedésnek ez a menete egy baleset során

hirdetés

Elegendő egy megszokott útvonalon bekövetkezett forgalmirend- változás, szélvédőn visszatükröződő, vakító napsütés vagy egy pillanatnyi figyelmetlenség, és gyakorlott vezetőként is baleset okozóivá válhatunk. Alább ismertetjük, hogy személyi sérülés esetén mire készüljön fel a vétkes sofőr.

A kiérkező rendőr elsődlegesen a személyi sérülés jellegét fogja vizsgálni. A megkülönböztetés alapja a sérülés várható gyógyulási ideje.

Nyolc napon belül gyógyuló sebesülések esetén

Ilyen esetben szabálysértési eljárás indul a vétkes sofőr ellen, az azon túli sérülések büntetőeljárást vonnak maguk után az elkövetővel szemben. Egyes esetekben ezek már a helyszínen megállapíthatóak. Azonban előfordul olyan helyzet, hogy kizárólag szaktudással rendelkező orvos tudja megállapítani a sérülés jellegét.
Nyolc napon belül gyógyuló, azaz könnyű testi sérülés esetén az eljáró rendőr hatóság jogosult a sofőr meghallgatása nélkül határozatot hozni az ügyben, amelyet postai úton kézbesítenek a sofőrnek. Abban az esetben, ha a sofőr vitatja a határozatban foglaltakat, úgy lehetősége van meghallgatás iránti kérelmet benyújtani a hatósághoz, és így ennek keretében nyilatkozni a baleset körülményeiről.

Nyolc napon túl gyógyuló sebesülések esetén

Nyolc napon túl gyógyuló, azaz súlyos testi sérülés esetén a balesetet okozó féllel szemben büntetőeljárás indul közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt.

Az eljárás során a rendőrhatóság rendelkezni fog a sofőr gyanúsítottként történő kihallgatásáról, akit megilleti a védelemhez való jog, valamint az indítványtételi jog. Ennek megfelelően jogosult védőt meghatalmazni, aki kihallgatásán jelen lehet, valamint jogosult indítványokat előterjeszteni.
A fent ismertetett két eljárásban lehetőség van kezdeményezni közvetítői eljárást, mely békéltető eljárás célja az érintett felek közötti egyezség megkötése és a bekövetkezett károk megtérítése.
Eredményes közvetítői eljárás esetén a vétkes sofőr fellelőségre vonására nem kerül sor, az eljáró hatóság rendelkezik elmarasztalás nélkül az eljárás megszüntetéséről.

Közvetítői eljárást abban az esetben tanácsoljuk, amennyiben a felelősség kérdése nem vitatott, mert abban az esetben gyorsan és hatékonyan rendezni lehet az eljárást.

Amennyiben személyi sérüléssel járó közlekedési baleset részeseivé válnak, nem szabad hezitálni a rendőrség és a mentő értesítésével kapcsolatban.

Te ebben az esetben hívtál volna rendőrt?
(volt tanú is és kamerafelvétel is, viszont a vétkes sofőrnek nem volt jogosítványa)

A törvény kötelező jelleggel írja elő, hogy személyi sérülés esetén a balesetben érintett felek kötelesek értesíteni az illetékes hatóságokat.

E körben szükséges megjegyezni, hogy a minimálisan elvárható segítség, azaz a mentő szolgálat/rendőrség értesítésének elmulasztásával a személyi sérülést okozó féllel szemben büntetőeljárás fog indulni segítségnyújtás elmulasztásának megvalósulása okán.

A beérkező értesítés alapján a rendőrség meg fog jeleni a helyszínen és helyszíni szemlét fog lefolytatni, melynek során nyilatkoztatni fogja a balesetben érintett sofőröket a baleset körülményeiről, valamint a felelősségükről.

Megjegyzendő, hogy a rendőrség szervei személyi sérülés hiányában abban az esetben is a helyszínre érkeznek, amennyiben a sofőrök nem tudnak megállapodni a felelősségi kérdéskörben. Ilyen esetben a rendőrság jegyzőkönyvben rögzíti a sofőrök vallomását, melyet követően hivatalból megindítja a szabálysértési eljárást.

A szabálysértési hatóság az eljárás során fogja megállapítani, melyik sofőr felelős a baleset bekövetkezéséért.

dr. Némethné dr. Czinege Kinga
Borítókép: bpiautosok.hu
Kövesd, hogy képben legyél!
Jogi problémája van? Segít a D.A.S.
KÉRJEN VISSZAHÍVÁST


Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Jó, ha tudod
A kerékpár és a gyalogátkelő. Miért nem tekerhetsz át? Mikor szabad?
hirdetés Számtalan olyan közlekedési helyzet van, amikor a kerékpáros a zebrán – gyakorlatilag kerékpárútként használva – hajt át, illetve, abban
Tovább...
Talán lecsukják már végre ezt a manust? Másfél éven belül jön a 4. ítélet. Van remény?!
hirdetés A közlekedésbiztonsag.kti.hu cikke igencsak elgondolkodtató a hazai, közlekedési ügyeket érintő helyzetet tekintve. Fél év alatt háromszor kellett bíróság elé
Tovább...
Így ölheted meg a barátodat akaratodon kívül. Börtön és végleges eltiltás lehet az eredmény
hirdetés Halált okozó ittas járművezetésért vádat emelt a Budakörnyéki Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki még 2018. április
Tovább...
VIDEÓ: Önvédelmi eszközök használata az utakon. Mivel, Mikor, mivel? | Büntetőfék: Meglepő határozat
hirdetés Ezúttal a bpiautosok.hu portálunk olvasójának egy büntetőfékezéses esetéről beszélgettünk a DAS-ban, egy meglepő rendőrségi határozat miatt, valamint egy másik
Tovább...
Elkerülhető-e a büntetés a szabálytalan traffipax elhelyezésre hivatkozással?
hirdetés Napjainkban is visszatérő kérdésként merül fel, hogy a rendőrség hol és hogyan jogosult ellenőrizni a KRESZ megengedett legnagyobb sebességre
Tovább...
Biciklist gázoltak a 19 éves gyanúsítottak, majd magára hagyták a sérültet
hirdetés Egy kerékpárral közlekedő férfit ütöttek el Nyíregyházán és hagytak magára a gyanúsítottak. – írja a police.hu A Nyíregyházi Rendőrkapitányság
Tovább...