Kárbejelentési kisokos

hirdetés

Káresemények sajnos naponta történnek, különösen a veszélyes üzemnek számító közlekedésben.

Minden esetben érdemes tisztában lenni az alapszabályok betartásával, mivel az idő előrehaladtával egyes történések bizonyítása akár lehetetlenné is válhat.

Mire érdemes tehát ügyelni, ha ilyen esemény történik velünk?

Induljunk ki abból, hogy a kár bizonyítása a károsult felelőssége.

Ez azt jelenti, akár egy közlekedési baleset károsultjaként, akár egy tűzkár áldozataként a mi feladatunk azt alátámasztani, pontosan és összegszerűen mekkora kárt szenvedtünk.

A káreseményt követően lehetőség szerint nyomban készítsünk jó minőségű fényképfelvételeket, vagy akár videófelvételeket.

Ha azt kell igazolnunk, hogyan történt például egy baleset, keressünk szemtanúkat, akiknek az elérhetőségeit rögzítsük. Hívjunk rendőrt a helyszínre, aki a helyszínre néző térfigyelő kamerák felvételeinek kikérése iránt intézkedhet.

Minden egyes később felmerült költséget pedig számlával támasszunk alá. Adott esetben az autómentő költségét, taxiköltséget stb.

Fontos, hogy mindaddig, míg a biztosító kárszakértője nem szemlézte a kárt, ne végezzünk átalakítást a balesettel érintett tárgyakon! Kivéve, ha kárenyhítési kötelezettségünk ezt megkívánja.

Például egy viharkárt követően ne várjuk meg, míg egy újabb esőzés a már megbontott tetőn keresztül eláztatja az egész ingatlant. Hívjunk nyomban szakembert, a kijavítást pedig részletről részletre dokumentáljuk, dokumentáltassuk. Fényképekkel, videófelvétellel, javítási munkálatokról felvett részletes jegyzőkönyvvel.

Ha személyi sérüléssel is együtt jár a biztosítási esemény, kiemelten fontos, hogy a balesetet követően orvoshoz forduljunk, s készíttessünk látleletet.

Kövesd, hogy képben legyél!

A kár bekövetkeztén túl ugyanis, a közvetlen ok-okozati összefüggést is a károsult köteles bizonyítani. A példából kiindulva azt, hogy a sérülés a biztosítási eseménnyel érintett balesetben keletkezett. Az orvos által előírt gyógyszerek, kezelések számláit pedig szintén őrizzük meg, s csatoljuk a kárbejelentéshez akár utólag is.

D.A.S. JogSzerviz szakértője
Borítóképünk illusztráció
Kövesd, hogy képben legyél!
Jogi problémája van? Segít a D.A.S.
KÉRJEN VISSZAHÍVÁST


Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.
hirdetés

Jó, ha tudod
300.000 Ft bírság és 8 büntetőpont járt a 228 km/h-ért
Egy személyautó vezetője a megengedett legnagyobb sebesség több mint kétszeresével száguldott a 8-as számú főút Veszprém megyei szakaszán. – írja
Tovább...
Megpróbálta lestoppolni a vonatot, de az őt és a kocsiját is elsodorta
A nem mindennapi eset még 2019. novemberében történt Balatonakarattya közelében. Bénázott. Így is összegezhetnénk a sofőr tettét, ha történetesen nem
Tovább...
“Ha a vádlott nem hagyta volna el a helyszínt, igen nagy valószínűséggel nem is lett volna belőle vádlott”
… De elment, s ezért az ügyész teljes beismerés és a tárgyalásról való lemondás esetére is egy év letöltendő börtönt
Tovább...
300.000 forint pénzbüntetés és 2 évi közúti járművezetéstől eltiltás lett a jutalom
Tintásan tolta a halálos iramot a Szigeti úton, baleset lett a vége. A Pécsi Járásbíróság március 25-én – tárgyaláson kívül
Tovább...
Áthajtott rajta a busz, miután elütötte egy autó a szabálytalan gyalogost
A gyalogos a helyszínen elhunyt, az autó vezetője letöltendő börtönbüntetést kaphat. A Kecskeméti Járási Ügyészség segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának bűntette
Tovább...
Kötelező-e a megjelenés, milyen esetekben tagadhatják meg a tanúvallomás tételt?
Utóbbi időben Ügyfeleink részéről több megkeresés is érkezett büntető/szabálysértési eljárásban foganatosított tanúkihallgatás menetével kapcsolatban. Kötelező-e a megjelenés, milyen esetekben tagadhatják
Tovább...