Kárbejelentési kisokos

hirdetés

Káresemények sajnos naponta történnek, különösen a veszélyes üzemnek számító közlekedésben.

Minden esetben érdemes tisztában lenni az alapszabályok betartásával, mivel az idő előrehaladtával egyes történések bizonyítása akár lehetetlenné is válhat.

Mire érdemes tehát ügyelni, ha ilyen esemény történik velünk?

Induljunk ki abból, hogy a kár bizonyítása a károsult felelőssége.

Ez azt jelenti, akár egy közlekedési baleset károsultjaként, akár egy tűzkár áldozataként a mi feladatunk azt alátámasztani, pontosan és összegszerűen mekkora kárt szenvedtünk.

A káreseményt követően lehetőség szerint nyomban készítsünk jó minőségű fényképfelvételeket, vagy akár videófelvételeket.

Ha azt kell igazolnunk, hogyan történt például egy baleset, keressünk szemtanúkat, akiknek az elérhetőségeit rögzítsük. Hívjunk rendőrt a helyszínre, aki a helyszínre néző térfigyelő kamerák felvételeinek kikérése iránt intézkedhet.

Minden egyes később felmerült költséget pedig számlával támasszunk alá. Adott esetben az autómentő költségét, taxiköltséget stb.

Fontos, hogy mindaddig, míg a biztosító kárszakértője nem szemlézte a kárt, ne végezzünk átalakítást a balesettel érintett tárgyakon! Kivéve, ha kárenyhítési kötelezettségünk ezt megkívánja.

Például egy viharkárt követően ne várjuk meg, míg egy újabb esőzés a már megbontott tetőn keresztül eláztatja az egész ingatlant. Hívjunk nyomban szakembert, a kijavítást pedig részletről részletre dokumentáljuk, dokumentáltassuk. Fényképekkel, videófelvétellel, javítási munkálatokról felvett részletes jegyzőkönyvvel.

Ha személyi sérüléssel is együtt jár a biztosítási esemény, kiemelten fontos, hogy a balesetet követően orvoshoz forduljunk, s készíttessünk látleletet.

Kövesd, hogy képben legyél!

A kár bekövetkeztén túl ugyanis, a közvetlen ok-okozati összefüggést is a károsult köteles bizonyítani. A példából kiindulva azt, hogy a sérülés a biztosítási eseménnyel érintett balesetben keletkezett. Az orvos által előírt gyógyszerek, kezelések számláit pedig szintén őrizzük meg, s csatoljuk a kárbejelentéshez akár utólag is.

D.A.S. JogSzerviz szakértője
Borítóképünk illusztráció
Kövesd, hogy képben legyél!
Jogi problémája van? Segít a D.A.S.
KÉRJEN VISSZAHÍVÁST


Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Jó, ha tudod
A kerékpár és a gyalogátkelő. Miért nem tekerhetsz át? Mikor szabad?
hirdetés Számtalan olyan közlekedési helyzet van, amikor a kerékpáros a zebrán – gyakorlatilag kerékpárútként használva – hajt át, illetve, abban
Tovább...
Talán lecsukják már végre ezt a manust? Másfél éven belül jön a 4. ítélet. Van remény?!
hirdetés A közlekedésbiztonsag.kti.hu cikke igencsak elgondolkodtató a hazai, közlekedési ügyeket érintő helyzetet tekintve. Fél év alatt háromszor kellett bíróság elé
Tovább...
Így ölheted meg a barátodat akaratodon kívül. Börtön és végleges eltiltás lehet az eredmény
hirdetés Halált okozó ittas járművezetésért vádat emelt a Budakörnyéki Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki még 2018. április
Tovább...
VIDEÓ: Önvédelmi eszközök használata az utakon. Mivel, Mikor, mivel? | Büntetőfék: Meglepő határozat
hirdetés Ezúttal a bpiautosok.hu portálunk olvasójának egy büntetőfékezéses esetéről beszélgettünk a DAS-ban, egy meglepő rendőrségi határozat miatt, valamint egy másik
Tovább...
Elkerülhető-e a büntetés a szabálytalan traffipax elhelyezésre hivatkozással?
hirdetés Napjainkban is visszatérő kérdésként merül fel, hogy a rendőrség hol és hogyan jogosult ellenőrizni a KRESZ megengedett legnagyobb sebességre
Tovább...
Biciklist gázoltak a 19 éves gyanúsítottak, majd magára hagyták a sérültet
hirdetés Egy kerékpárral közlekedő férfit ütöttek el Nyíregyházán és hagytak magára a gyanúsítottak. – írja a police.hu A Nyíregyházi Rendőrkapitányság
Tovább...