Megpróbálta lestoppolni a vonatot, de az őt és a kocsiját is elsodorta

hirdetés

A nem mindennapi eset még 2019. novemberében történt Balatonakarattya közelében.

Bénázott. Így is összegezhetnénk a sofőr tettét, ha történetesen nem egy 65 éves ember kis híján tragikus véget ért manőveréről lenne szó. Csakhogy, vannak olyan bénázások, el- vagy benézések, amelyeknek súlyosabb következményei is lehetnek, mint hogy a bénázót megmosolyogják a háta mögött. – írja cikkében a közlekedésbiztonság portál.

A Veszprémi Járási Ügyészség a vasúti közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétségéért emelt vádat egy 65 éves férfi ellen, aki 2019. novemberében járművével

Balatonakarattya közelében, egy nyílt vasúti pályaszakasz melletti parkolóban olyan szerencsétlenül manőverezett, hogy végül az autója kerekei a sín és a sínnel párhuzamosan futó betonperem közé szorultak.

Mondhatnánk erre, hogy bénázott… Egy pillanatra nem figyelt kellőképpen…

Valójában csak meg akart megfordulni, azonban ezt olyan figyelmetlenül – vagy nagyvonalúan? – tette, hogy közben a sínekre hajtott. Így szorulhatott a hozzá legközelebb eső sínszár közé.

A pórul járt sofőr igyekezett menteni a menthetőt.

Kövesd, hogy képben legyél!

Kiszállt a járműből és a sínek mentén gyalogosan Balatonfűzfő felé indult, hogy az abból az irányból esetlegesen érkező szerelvénynek jelezni tudjon. Elkésett. Bár azt sem lehet biztosan tudni, hogy ha korábban történik mindez, megakadályozhatta volna a balesetet.

Kevéssel az után, hogy az autó beszorult a betonperem és a sín közé, odaért a Tapolca-Székesfehérvár között közlekedő személyvonat. Amikor a vonat vezetője  meglátta a síneken álló autót és vészfékezni kezdett, már késő volt. Esélye sem volt megállítani a szerelvényt.

A mozdony először a közelben integető terheltet sodorta el, majd a beszorult személygépkocsinak ütközött, azt maga alá gyűrte és feltolta a vasútállomás peronjára.

A balesetben a 65 éves sofőr súlyosan megsérült, az autója ripityára tört, és a mozdonyban is mintegy másfél millió forintos kár keletkezett, melynek megtérítése érdekében a vasúttársaság polgári jogi igényt jelentett be.

A vádhatóság szerint azon túl, hogy a megfordulás kivitelezésekor KRESZ-szabályt szegett, magatartásával veszélyeztette a vasúti közlekedés biztonságát. Ezért a járási ügyészség a vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzés meghozatalára, és abban pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a bíróságnak.

F.Gy.A.
A borítókép illusztráció.
Forrás: kozlekedesbiztonsag.kti.hu


Megosztom:

Kövesd, hogy képben legyél!
Jogi problémája van? Segít a D.A.S.
KÉRJEN VISSZAHÍVÁST


Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.
hirdetés

Jó, ha tudod
300.000 Ft bírság és 8 büntetőpont járt a 228 km/h-ért
Egy személyautó vezetője a megengedett legnagyobb sebesség több mint kétszeresével száguldott a 8-as számú főút Veszprém megyei szakaszán. – írja
Tovább...
“Ha a vádlott nem hagyta volna el a helyszínt, igen nagy valószínűséggel nem is lett volna belőle vádlott”
… De elment, s ezért az ügyész teljes beismerés és a tárgyalásról való lemondás esetére is egy év letöltendő börtönt
Tovább...
300.000 forint pénzbüntetés és 2 évi közúti járművezetéstől eltiltás lett a jutalom
Tintásan tolta a halálos iramot a Szigeti úton, baleset lett a vége. A Pécsi Járásbíróság március 25-én – tárgyaláson kívül
Tovább...
Áthajtott rajta a busz, miután elütötte egy autó a szabálytalan gyalogost
A gyalogos a helyszínen elhunyt, az autó vezetője letöltendő börtönbüntetést kaphat. A Kecskeméti Járási Ügyészség segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának bűntette
Tovább...
Kötelező-e a megjelenés, milyen esetekben tagadhatják meg a tanúvallomás tételt?
Utóbbi időben Ügyfeleink részéről több megkeresés is érkezett büntető/szabálysértési eljárásban foganatosított tanúkihallgatás menetével kapcsolatban. Kötelező-e a megjelenés, milyen esetekben tagadhatják
Tovább...
Ha a járművet nem használod, akkor semmi következménye nem lehet annak, ha a biztosítást sem fizeted utána?
Sokan gondolják, hogy amennyiben a járművet nem használják, akkor semmi következménye nem lehet annak, ha biztosítást sem fizetnek utána. Ez
Tovább...