Nagyon rámentek a zöld területen történő parkolás büntetésére

hirdetés

A bpiautosok.hu több olvasója is arról számolt be, hogy zöld területen történő büntetést kapott olyan helyeken, ahol korábban nem szúrt szemet ez a bírságot kiszabóknak.

Példáult itt a Metropolitan mögött, az Örs vezér útján a napokban több tucat autót birságoltak meg.

Ezt kell tudnod a témában:

Sajnos általános igazságnak tekinthető, hogy minden nagyvárosban több gépjármű van, mint ahány parkolóhely. Ebből adódóan sokan kénytelenek akár az út menti földes sávokat, illetve egyéb, zöldfelületnek minősülő területek igénybe venni parkolás céljából, mellyel azonban a legtöbb esetben szabályszegét követnek el.

A KRESZ rendelkezéseinek értelmében járművel megállni főszabály szerint az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad.

Alapvetően tehát tekinthetjük úgy, hogy maga a KRESZ is úgy rendelkezik, hogy járművel parkolni az úttesten szabad, nem pedig például a mellette lévő, füves vagy földes területen.

Abban az esetben tehát, amennyiben valamely gépjárművezető zöldfelületen parkol, elsődlegesen az illetékes rendőrkapitányság szabálysértési eljárás keretei között vizsgálhatja azt, hogy a megállás szabályai betartásra kerültek-e, s ha nem, úgy szabálysértési bírság kiszabásának lehet helye.

A szabálysértési eljárásban azonban nincs az üzembentartónak objektív felelőssége, a rendőrségnek a szabálysértést elkövető személyt kell megtalálnia. Ennek eszköze, hogy a gépjármű üzembentartóját írásbeli vagy szóbeli tanúvallomás megtételére hívják fel, azaz felszólítják, hogy fedje fel, ki követte el a szabályszegést.

Az üzembentartónak ilyenkor megvan arra a lehetősége, hogy tanúvallomásában megtagadja a válaszadást olyan kérdésekre vonatkozóan, amelyekre történő válaszadással önmagát vagy hozzátartozóját bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésével vádolná.

Ezzel a kör bezárul, a rendőrség nem tudja felderíteni az elkövető kilétét, bírságot vagy egyéb szankciót nem tud alkalmazni, az eljárást pedig meg kell szüntetni.

Az elmúlt években azonban a legtöbb önkormányzat kialakította a zöldfelületeken történő parkolások megakadályozására irányuló eszköztárát, leggyakrabban ezt a közösségi együttélés szabályairól szóló rendeletek szabályozásába beépítve. Általános jellegűnek tekinthető, kifejezetten a zöldfelületeken történő megállásra vonatkozó jogi szabályozás tehát továbbra sem létezik, az egyes önkormányzatok saját rendeleteik alapján szabják ki a büntetéseket ilyen esetekben.

Ez azt is jelenti, hogy függetlenül attól, hogy a gépjárművezető hol lakik, járt-e már valaha életében azon a környéken, ahol leparkolt, minden esetben az adott önkormányzat rendelete alapján lehet megítélni, hogy a megállásért büntethetnek-e a közterület-felügyelők.

Az egységes szabályozás hiánya miatt kiemelten fontos, hogy az adott önkormányzat rendelete miképp fogalmazza meg a szabályszegés tényállását, illetve előírja-e az üzembentartó objektív felelősségét.

A fővárosban például több olyan kerületi szabályozás is megfigyelhető, amelyekben továbbra is csak az a személy büntethető, aki azt elkövette, tehát aki a járművel a zöldfelületre leparkolt.

Kövesd, hogy képben legyél!

A zöldfelületen történő szabálytalan parkolás esetén a szabályszegést nem szabálysértési, hanem közigazgatási eljárásban vizsgálják. Ennek azért van kiemelt jelentősége, mert ezen eljárásban a fent említett megtagadási ok nem áll rendelkezésünkre, tehát főszabály szerint akkor is kötelesek vagyunk vallomást tenni, hogyha önmagunkat vagy hozzátartozónkat vádolnánk meg a szabályszegés elkövetésével.

Tapasztalatunk szerint ugyanakkor azokban az esetekben, amikor a gépjármű üzembentartója nem emlékszik arra, hogy az adott időpontban ki vezette a gépjárművet, s erről nyilatkozik a hatóságnak, úgy igen nagy a valószínűsége annak, hogy az eljárás bírság kiszabása nélkül zárul le.

Ez alól kivétel az az eset, hogyha az adott önkormányzati rendelet kifejezetten előírja az üzembentartó mögöttes felelősségét. Ilyen esetben ugyanis a bírságot végső esetben az üzembentartóval szemben szabják ki.

A rendeleti szabályozás egyik nagy hiányossága ugyanakkor, hogy nem egységesen került meghatározásra a zöldfelület fogalma, továbbá olyan önkormányzati szabályozás is létezik, amely meg sem határozza azt, mi tekinthető zöldfelületnek.

Ebből adódóan elképzelhető olyan eset, hogy például egy murvával felszórt területen történő megállás az egyik önkormányzat területén megvalósítja a szabályszegést, míg a másik önkormányzat területén nem. E bizonytalanságból eredően álláspontunk szerint célszerű kerülni minden, nem szilárd burkolatú úttesten történő parkolást annak érdekében, hogy a közigazgatási eljárást, illetve az esetleges bírságolást elkerüljük.

dr. Vágány Tamás
Forrás: das.hu

Megosztom:
Kövesd, hogy képben legyél!
Jogi problémája van? Segít a D.A.S.
KÉRJEN VISSZAHÍVÁST


Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Jó, ha tudod
A kerékpár és a gyalogátkelő. Miért nem tekerhetsz át? Mikor szabad?
hirdetés Számtalan olyan közlekedési helyzet van, amikor a kerékpáros a zebrán – gyakorlatilag kerékpárútként használva – hajt át, illetve, abban
Tovább...
Talán lecsukják már végre ezt a manust? Másfél éven belül jön a 4. ítélet. Van remény?!
hirdetés A közlekedésbiztonsag.kti.hu cikke igencsak elgondolkodtató a hazai, közlekedési ügyeket érintő helyzetet tekintve. Fél év alatt háromszor kellett bíróság elé
Tovább...
Így ölheted meg a barátodat akaratodon kívül. Börtön és végleges eltiltás lehet az eredmény
hirdetés Halált okozó ittas járművezetésért vádat emelt a Budakörnyéki Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki még 2018. április
Tovább...
VIDEÓ: Önvédelmi eszközök használata az utakon. Mivel, Mikor, mivel? | Büntetőfék: Meglepő határozat
hirdetés Ezúttal a bpiautosok.hu portálunk olvasójának egy büntetőfékezéses esetéről beszélgettünk a DAS-ban, egy meglepő rendőrségi határozat miatt, valamint egy másik
Tovább...
Elkerülhető-e a büntetés a szabálytalan traffipax elhelyezésre hivatkozással?
hirdetés Napjainkban is visszatérő kérdésként merül fel, hogy a rendőrség hol és hogyan jogosult ellenőrizni a KRESZ megengedett legnagyobb sebességre
Tovább...
Biciklist gázoltak a 19 éves gyanúsítottak, majd magára hagyták a sérültet
hirdetés Egy kerékpárral közlekedő férfit ütöttek el Nyíregyházán és hagytak magára a gyanúsítottak. – írja a police.hu A Nyíregyházi Rendőrkapitányság
Tovább...