Elkerülhető-e a büntetés a szabálytalan traffipax elhelyezésre hivatkozással?

hirdetés

Napjainkban is visszatérő kérdésként merül fel, hogy a rendőrség hol és hogyan jogosult ellenőrizni a KRESZ megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó szabályait, azaz hol lehet traffipaxot kihelyezni, elhelyezni?

Ez a kérdéskör általában akkor merül fel, hogyha a szabálytalanságért kiszabja a rendőrség a bírságot, a járművezető ugyanakkor annak megfizetése alól mentesülni szeretne.

Kövesd, hogy képben legyél!

Sajnos azonban rossz hírrel kell szolgálnunk azoknak, akik a sebességmérő műszer szabálytalan elhelyezésére kívánnak hivatkozni: szinte kizárt, hogy ez az érv sikerre vezetne.

MIÉRT?

Tényként kell megállapítanunk, hogy jelenleg meglehetősen kevés jogszabály foglalkozik a kérdéssel, sőt, inkább azt mondhatjuk, hogy nincs konkrét jogszabályi rendelkezés a traffipaxok elhelyezésére vonatkozóan. Hatályos jogszabályaink közül a KRESZ az, amely elszórtan tartalmaz arra vonatkozó rendelkezést, hogy a közúti forgalmat ellenőrző – így akár sebességet is mérő – járművel hol lehet megállni, azt hogyan lehet elhelyezni.

Ezen szabályok értelmében a közúti forgalom ellenőrzését végző berendezést és azt a járművet, amelyben a közúti forgalom ellenőrzését végző berendezés üzemel a közúton úgy kell elhelyezni, hogy a gyalogos és jármű forgalmat indokolatlan mértékben ne akadályozza.

Ezek a járművek a járműforgalom elől elzárt területen, továbbá a közútnak azon a részén is állhatnak, ahol a járművek megállása vagy várakozása tilos. További szabály, hogy ha az adott jármű a forgalmat ellenőrzi, akkor az autópálya és az autóút leállósávjában megállhat.

A leállósávon álló, a forgalmat ellenőrző járművet úgy kell elhelyezni, hogy az kellő távolságból észlelhető legyen. Mit is jelentenek ránk nézve e fenti szabályok? Ha a fenti rendelkezéseket figyelmesen elolvassuk, úgy azt a következtetést vonhatjuk le, hogy semmi nem tiltja azt, hogy a traffipaxot a rendőrök magánúton, magánterületen helyezzék el, hiszen a szabályok csak azt rögzítik, hogy közúton miként kell azt elhelyezni.

Szintén fontos következtetés, hogy csak az autópályák, autóutak leállósávja esetében kell úgy elhelyezni a forgalmat ellenőrző járművet, hogy az észlelhető legyen, más helyen történő méréskor nincs ilyen kötelezettsége a rendőrségnek.

Jelenleg tehát nincs például olyan jogszabályi kötelezettsége a rendőrségnek, hogy a traffipaxot mindenhol jól látható, észlelhető helyen kell elhelyeznie, vagy olyan, hogy csak rendőrautóból végezhet sebességmérést.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a sebességhatárok betartása nem csak a bírság elkerülését, hanem saját magunk és mások testi épségének és életének megóvását is szolgálja.

Mint ahogyan az fenti cikkünkből is kiderül, a rendőrség szinte bárhol, bármikor ellenőrizheti, hogy a KRESZ szabályait betartjuk-e, így az esetek túlnyomó többségében szinte biztos, hogy nem kerülhető el a bírság megfizetése a szabálytalan elhelyezésre hivatkozással.

Szerző: dr. Bálint Boglárka / das.hu
Borítókép: illusztráció


Megosztom:

Kövesd, hogy képben legyél!
Jogi problémája van? Segít a D.A.S.
KÉRJEN VISSZAHÍVÁST


Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Jó, ha tudod
A kerékpár és a gyalogátkelő. Miért nem tekerhetsz át? Mikor szabad?
hirdetés Számtalan olyan közlekedési helyzet van, amikor a kerékpáros a zebrán – gyakorlatilag kerékpárútként használva – hajt át, illetve, abban
Tovább...
Talán lecsukják már végre ezt a manust? Másfél éven belül jön a 4. ítélet. Van remény?!
hirdetés A közlekedésbiztonsag.kti.hu cikke igencsak elgondolkodtató a hazai, közlekedési ügyeket érintő helyzetet tekintve. Fél év alatt háromszor kellett bíróság elé
Tovább...
Így ölheted meg a barátodat akaratodon kívül. Börtön és végleges eltiltás lehet az eredmény
hirdetés Halált okozó ittas járművezetésért vádat emelt a Budakörnyéki Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki még 2018. április
Tovább...
VIDEÓ: Önvédelmi eszközök használata az utakon. Mivel, Mikor, mivel? | Büntetőfék: Meglepő határozat
hirdetés Ezúttal a bpiautosok.hu portálunk olvasójának egy büntetőfékezéses esetéről beszélgettünk a DAS-ban, egy meglepő rendőrségi határozat miatt, valamint egy másik
Tovább...
Biciklist gázoltak a 19 éves gyanúsítottak, majd magára hagyták a sérültet
hirdetés Egy kerékpárral közlekedő férfit ütöttek el Nyíregyházán és hagytak magára a gyanúsítottak. – írja a police.hu A Nyíregyházi Rendőrkapitányság
Tovább...
300.000 Ft bírság és 8 büntetőpont járt a 228 km/h-ért
hirdetés Egy személyautó vezetője a megengedett legnagyobb sebesség több mint kétszeresével száguldott a 8-as számú főút Veszprém megyei szakaszán. –
Tovább...