A kátyúkár és a kártérítés esélye

hirdetés

Az esős, havas utak a legnagyobb vezetői gondosság mellett is fokozott balesetveszélyt hordoznak magukban, ahogyan a zord időjárás folytán utóbb kialakult kátyúk is.

A közúti közlekedésről szóló törvény értelmében az útkezelő köteles gondoskodni arról, hogy a közút biztonságos közlekedésre alkalmas legyen, és a kötelezettségnek megszegésével okozott károkat a polgári jog szabályai szerint meg kell térítenie.

A fenti törvény értelmében a síkosságmentesítés a közút kezelőjének téli üzemeltetési feladata, mely magában foglalja a gépjármű-közlekedésre szolgáló felületének síkosság elleni védelmét és a hó eltakarítását is.

A részletszabályokat két külön kormányrendelet tartalmazza:

A helyi közutakra vonatkozó rendelet öt, az országos közutakról rendelkező jogszabály hét osztályba sorolja közutakat. A rendeletek kategóriánként meghatározzák azt is, legkésőbb mikor szükséges megkezdeni az utak szórását, illetve milyen gyakori ellenőrzési kötelezettség terheli a kezelőt az adott kategóriába tartozó utak állapotával kapcsolatban. A szabályozás fontossági sorrendet is megállapít a hóeltakarítás vonatkozásában, leszögezve, hogy azt a fő- és tömegközlekedési útvonalakon kell megkezdeni.

Kövesd, hogy képben legyél!

Amennyiben a precízen körülhatárolt kötelezettségeket a közút kezelője megtartotta, úgy az igényérvényesítés alapvető akadályokba ütközhet, ráadásul a károsultat terheli a bizonyítás az okozati összefüggésnek, a baleset körülményeinek, valamint a kár összegszerűségének vonatkozásában.

A hideg, csapadékos telek jellemzően nagyobb kátyúkat hagynak maguk után, melyekből eredő károkért szintén a közút kezelőjét terheli a felelősség – természetesen a bizonyítékokkal kellően alátámasztott tényállás a károsult oldaláról ilyenkor is elengedhetetlen feltétele az eredményes igényérvényesítésnek.

Amennyiben a károsult a közút kezelőjétől kívánja követelni kárainak megtérítését, úgy erre rendszeresített formanyomtatvány kitöltésével nyújthatja be ezzel összefüggő igényét.

Szükséges továbbá csatolni a káreseményhez kapcsolódó dokumentumokat, melyek különösen:
– a baleset helyszínén készített fényképfelvételek;
– a rendőrségi igazolás;
– amennyiben az eseménynek voltak tanúi, az ő vallomásaik.

A bejelentőlap benyújtását követően a közútkezelő ügyintézője részleteiben megvizsgálja az eseményt és annak körülményeit a jogalap tisztázása végett.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a közútkezelővel szemben támasztott igények eredményes érvényesítésére alapvetően nincs biztos recept. A felelősség tisztázása és a körülmények bizonyítása rendkívül nehéz kérdés, az elsődlegesen vizsgálandó szempontot pedig ilyen esetekben is az képezi, betartotta-e a KRESZ előírásait a sofőr, különösen az út- és időjárási viszonyoknak megfelelően közlekedett-e.

dr. Heinrich Renáta


Megosztom:

Kövesd, hogy képben legyél!
Jogi problémája van? Segít a D.A.S.
KÉRJEN VISSZAHÍVÁST


Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.
hirdetés

Jó, ha tudod
Talán lecsukják már végre ezt a manust? Másfél éven belül jön a 4. ítélet. Van remény?!
A közlekedésbiztonsag.kti.hu cikke igencsak elgondolkodtató a hazai, közlekedési ügyeket érintő helyzetet tekintve. Fél év alatt háromszor kellett bíróság elé állnia
Tovább...
Így ölheted meg a barátodat akaratodon kívül. Börtön és végleges eltiltás lehet az eredmény
Halált okozó ittas járművezetésért vádat emelt a Budakörnyéki Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki még 2018. április 30-án
Tovább...
VIDEÓ: Önvédelmi eszközök használata az utakon. Mivel, Mikor, mivel? | Büntetőfék: Meglepő határozat
Ezúttal a bpiautosok.hu portálunk olvasójának egy büntetőfékezéses esetéről beszélgettünk a DAS-ban, egy meglepő rendőrségi határozat miatt, valamint egy másik aktuális
Tovább...
Elkerülhető-e a büntetés a szabálytalan traffipax elhelyezésre hivatkozással?
Napjainkban is visszatérő kérdésként merül fel, hogy a rendőrség hol és hogyan jogosult ellenőrizni a KRESZ megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó
Tovább...
Biciklist gázoltak a 19 éves gyanúsítottak, majd magára hagyták a sérültet
Egy kerékpárral közlekedő férfit ütöttek el Nyíregyházán és hagytak magára a gyanúsítottak. – írja a police.hu A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti
Tovább...
300.000 Ft bírság és 8 büntetőpont járt a 228 km/h-ért
Egy személyautó vezetője a megengedett legnagyobb sebesség több mint kétszeresével száguldott a 8-as számú főút Veszprém megyei szakaszán. – írja
Tovább...