Vadgázolás – mire figyeljünk, ha megtörtént a baj?

hirdetés

Az év bizonyos időszakaiban, főként tavasszal és ősszel jelentősen megnő azoknak a baleseteknek a száma, amelyeket a hétköznapokban csak vadgázolásnak vagy vadbalesetnek hívunk.

Kövesd, hogy képben legyél!

Erdők és mezőgazdasági földek közelében mindig érdemes fokozott óvatossággal vezetni, bár sajnos az esetek többségében még ez sem elegendő ahhoz, hogy elkerüljünk egy ilyen balesetet.Tekintsük át, mi a teendő akkor, hogyha már bekövetkezett a baj, gépjárművünkkel elütöttünk egy vadállatot. 

A legfontosabb teendő, hogy autónkkal a baleset helyszínéhez legközelebb, biztonságos helyen félrehúzódjunk. Ezek után első dolgunk legyen a rendőrség, személyi sérülés esetén pedig a mentők értesítése is.

A rendőrség által elvégzett helyszínelés tudja hitelt érdemlően bizonyítani azt, hogy hol, mikor történt a baleset, milyen körülmények közül.

Amennyiben a balesetet más is látta, úgy kérjük meg a szemtanút, hogy várja meg a hatóság kiérkezését vagy legalább az adatait és az elérhetőségét jegyezzük fel.

A legtöbb esetben a rendőrök tudnak arra a kérdésünkre válaszolni, hogy melyik vadásztársaság vadászterülete, ahonnan a vad az útra tévedt, jogi szakkifejezéssel élve kiválott.

Ennek az információnak nem csak a későbbi kárrendezés miatt lehet jelentősége, hanem azért is, mert már a helyszínről érdemes értesíteni a vadásztársaság képviselőjét a balesetről.

Amennyiben a vadásztársaság képviselőjével fel tudjuk venni a kapcsolatot, úgy feltétlenül kérdezzük meg, hogy rendelkeznek-e felelősségbiztosítással, s amennyiben igen, akkor melyik biztosítótársaságnál.

Fontos hangsúlyozni, hogy a későbbi kárrendezés során jól jöhet, ha mi magunk is rendelkezünk minél több és minél jobb minőségű fényképfelvétellel.

A rendőrség ugyan a helyszínelés során készít fényképfelvételeket, de tapasztalataink alapján hasznosak lehetnek azok a fényépek is, amelyeket mi magunk készítünk.

Érdemes minél részletesebben dokumentálni a gépjármű sérüléseit, a környezetet, az utat, illetve az elhullott vadat is. Ha a vad túlélte az ütközést és elszaladt, akkor a baleset helyszínén maradt vér- és szőrmaradványok lefényképezését is kérjük a rendőrségtől, illetve fordítsunk figyelmet erre mi magunk is.

A helyszínen a kiérkezett rendőrök a balesetről részünkre igazolást tudnak adni, a részletes jegyzőkönyvet később tudjuk kikérni attól a rendőrkapitányságtól, ahonnan a helyszínre érkeztek a hatóság emberei. Éppen ezért sose felejtsük el megkérdezni és felírni a helyszínelő rendőrök nevét és azt, hogy honnan érkeztek.
Előfordulhat, hogy a balesetben annyira megsérült gépjárművünk, hogy azzal nem tudjuk folytatni utunkat. Autómentő igénybevétele esetén minden esetben kérjünk a tulajdonos nevére szóló számlát és fuvarlevelet, mivel, ha a vadásztársaság felelőssége fennáll, úgy akár ezen költség megtérítése is kérhető.

Közúton vaddal ütközni mindenképpen megrázó élmény, amivel szerencsére nem minden nap szembesül az átlag sofőr. Éppen ezért igen nagy a bizonytalanság akörül, hogy mire érdemes ezen balesetek során figyelni. Reméljük, hogy jelen cikkünkkel iránymutatást tudtunk adni a legfontosabb teendőkről vadgázolás esetén.

dr. Bálint Boglárka
Borítóképünk illusztráció

Kövesd, hogy képben legyél!
Jogi problémája van? Segít a D.A.S.
KÉRJEN VISSZAHÍVÁST


Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Jó, ha tudod
A kerékpár és a gyalogátkelő. Miért nem tekerhetsz át? Mikor szabad?
hirdetés Számtalan olyan közlekedési helyzet van, amikor a kerékpáros a zebrán – gyakorlatilag kerékpárútként használva – hajt át, illetve, abban
Tovább...
Talán lecsukják már végre ezt a manust? Másfél éven belül jön a 4. ítélet. Van remény?!
hirdetés A közlekedésbiztonsag.kti.hu cikke igencsak elgondolkodtató a hazai, közlekedési ügyeket érintő helyzetet tekintve. Fél év alatt háromszor kellett bíróság elé
Tovább...
Így ölheted meg a barátodat akaratodon kívül. Börtön és végleges eltiltás lehet az eredmény
hirdetés Halált okozó ittas járművezetésért vádat emelt a Budakörnyéki Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki még 2018. április
Tovább...
VIDEÓ: Önvédelmi eszközök használata az utakon. Mivel, Mikor, mivel? | Büntetőfék: Meglepő határozat
hirdetés Ezúttal a bpiautosok.hu portálunk olvasójának egy büntetőfékezéses esetéről beszélgettünk a DAS-ban, egy meglepő rendőrségi határozat miatt, valamint egy másik
Tovább...
Elkerülhető-e a büntetés a szabálytalan traffipax elhelyezésre hivatkozással?
hirdetés Napjainkban is visszatérő kérdésként merül fel, hogy a rendőrség hol és hogyan jogosult ellenőrizni a KRESZ megengedett legnagyobb sebességre
Tovább...
Biciklist gázoltak a 19 éves gyanúsítottak, majd magára hagyták a sérültet
hirdetés Egy kerékpárral közlekedő férfit ütöttek el Nyíregyházán és hagytak magára a gyanúsítottak. – írja a police.hu A Nyíregyházi Rendőrkapitányság
Tovább...